fbpx

Të fundit

DW: Gjermania liberalizon ligjin për abortin

Gjermania e hoqi nenin për ndalimin e reklamës për abortin. Falë vendimit të sotëm në Bundestag rehabilitohen edhe mjekët e dënuar në 32 vitet e fundit.

”Tek shërbimet tona hyjnë edhe aborte me medikamente në një mjedis të mbrojtur”, një fjali kjo, që nuk do të përbëjë më krim penal në Gjermani, falë një vendimi që mori të premten Bundestagu gjerman: Që ta heqë nenin 219 nga kodi penal.

Ministri Federal i Drejtësisë, Marco Buschmann, nga FDP e quajti heqjen të vonuar.

“Çdo dënim mbi bazën e nenit 219a të ligjit penal është “një dënim i tepërt”, tha Buschmann.

Ai shpjegoi se kur një grua merret me çështjen e vështirë të një aborti të mundshëm, ajo “zakonisht” së pari kërkon informacion në internet.

Dhe “çdo troll dhe çdo teoricien konspirativ mund të përhapë informacione mbi këtë temë – ndërsa mjekëve me diploma universitare, nuk u lejohet. Është absurde, është e vjetruar, është e padrejtë dhe prandaj po i japim fund kësaj situate”.

Një vendim historik

Neni 219a i kodit penal ekziston që nga koha e nazizmit. Ai dënon këdo që “ofron, afishon, reklamon publikisht mjete, vegla ose procedura, ose publikon shpjegime me përmbajtje të tillë për ndërprerjen e shtatzënisë”.

Për rrjedhojë, shumë gra, që edhe për arsye shëndetësore donin të informoheshin në internet nga mjekët për ndërprerjen e shtatzënisë, nuk gjenin informacione, raporton DW.

Tri vjet më parë, ligji i abortit pësoi një reformim. Ai u lejonte mjekëve që të jepnin informacione në faqet e tyre që bëjnë aborte, por pa dhënë detaje për mënyrën e abortit. Heqja e këtij neni ishte një premtim i shprehur që në marrëveshjen e partive të koalicionit.

Në Bundestag për të votuan jo vetëm deputetët e partive qeverisëse, socialdemokratët, ekologjistët dhe liberalët, por edhe të majtët. Konservatorët, Unioni Kristiandemokrat dhe Kristiansocial (CDU/CSU) dhe Alternativa për Gjermaninë (AfD) ishin kundër.

Ende larg legalizimit të abortit

Edhe pas këtij vendimi, abortet në Gjermani janë të ndaluara zyrtarisht dhe konsiderohen si vepër penale. Ato mund të dënohen me deri në tre vjet burg. Përjashtime bëjnë rastet kur shtatzënia përbën rrezik shëndetësor për gruan ose kur ajo ka ndodhur si pasojë e një përdhunimi. Një rast tjetër kur lejohet ndërprerja e shtatzënisë është, kur ajo bëhet para javës së 12-të, por me kusht që gruaja të ketë bërë më parë një këshillimi detyrues.

Për gratë që kanë mbetur shtatzënë pa dëshirën e tyre dhe duan të bëjnë abort, rruga mbetet e vështirë. Këshillime të tilla ofrojnë një numër i madh organizatash, por derisa të marrësh një orar këshillues, mund të kalojnë javë të tëra. Për shumë gra mund të jetë vonë. Organizatat për të drejtat e grave duan tani ta bëjnë të mundur ndërprerjen e shtatzënisë, pa pasur nevojë për këshillim.

Emilia Fester, deputete e partisë Të Gjelbrit, dhe deputetja më e re (24 vjeçe) në Bundestag, paralajmëroi në Twitter, se lufta e saj për vetëvendosjen e grave për shtatzëninë vazhdon:

“Sot kemi shkruar histori feministe. E hoqëm paragrafin 219a të kodit penal. Gratë që bien shtatzëna padashur kanë të drejtë të marrin informacione të kualifikuara. Një hap që duhej marrë shumë kohë më parë dhe tani është realitet. Sot do të festojmë dhe që nesër do të rrëzojmë edhe nenin 218!”.

Të fundit

TË TJERA

Qëndro i informuar

Për të mos ju ikur asnjë lajm, regjistrohu në Paparaci