Të fundit

Kërkesa për punëtorë po rritet, këto janë profesionet më të kërkuara në Kroaci

Indeksi i vendeve të lira të punës OVI për muajin tetor u rrit me 3.6 për qind në bazë vjetore, që është muaji i tretë radhazi i rritjes së indeksit, njoftoi të premten Instituti Ekonomik i Zagrebit (EIZ), nga i cili theksoi se rritja e kërkesës për punë është në dhjetëmujorin e parë të këtij viti arriti në 4.2 për qind.

Në publikimin në faqen e EIZ-it, thuhet se edhe sipas të dhënave të rregulluara sezonalisht, indeksi OVI ka shënuar rritje për të tretin muaj radhazi.

“Pas 3.2 për qind në gusht dhe 5.1 për qind në shtator, në tetor indeksi u rrit me 0.8 për qind shtesë krahasuar me muajin paraardhës ose 9.1 për qind në tre muaj. Duke pasur parasysh një fillim kaq të mirë të tremujorit të fundit të këtij viti, mund të presim që i gjithë viti 2023 të mbyllet pozitivisht, pra me kërkesë ende të fortë në tregun e punës”, vlerësojnë analistët e EIZ.

Krahasuar me tetorin e vitit të kaluar, profesionet e shitësit, mësuesit, kuzhinierit dhe kamerierët mbetën ndër më të kërkuarit, por punëtorët e magazinës “shtyrën” kontabilistët dhe zunë pozicionin e profesionit të pestë më të kërkuar.

Rënia më e madhe në renditjen e profesioneve më të kërkuara ishte sërish programuesit, nga vendi 11 në vendin e 27-të dhe rritja më e madhe ishte për mjekët dhe dentistët, të cilët kaluan nga vendi i 22-të një vit më parë në profesionin e 13-të më të kërkuar në tetor 2023.

Kontributin më të madh në ritmin e rritjes së reklamave e kanë dhënë reklamat për punëtorët e magazinës, shoferët dhe teknikët e shërbimit, ndërsa kontributin më të madh negativ e kanë dhënë mësuesit, programuesit dhe shitësit, raporton EIZ.

Në periudhën njëvjeçare, pesha e reklamave në të cilat kërkohej një kualifikim i mesëm është rritur me 3.3 pikë përqindje, në 41.6 për qind, ndërsa në të njëjtën kohë pjesa e reklamave me kualifikim të lartë është ulur me 3.8 pikë përqindje, në 44.8 për qind.

Shumica e shpalljeve ofronin punësim me kontratë me afat të pacaktuar, 51.2 për qind prej tyre, që është një rritje prej 5.1 pikë përqindjeje në krahasim me tetorin e vitit të kaluar.

Kroacia Lindore me rritje të numrit të reklamave për 11 për qind

Në tetor, dy rajonet e Adriatikut shënuan një rënie të numrit të reklamave me bazë vjetore dhe Kroacia lindore arriti normën më të lartë të rritjes prej 11 për qind.

Në të njëjtën kohë, reklamat për mjekë dhe dentistë, teleoperatorë dhe kuzhinierë patën kontributin më të madh në rritjen e numrit të reklamave në Kroacinë lindore, ndërsa reklamat për mësuesit, shitësit dhe infermierët dhanë kontributin më të madh negativ në reklamat në Kroacinë Adriatike.

Vetëm dy profesione ishin në pesë profesionet më të kërkuara në të katër rajonet, përkatësisht profesionet e shitësit dhe mësuesit. Kuzhinierët dhe magazinierët ishin ndër profesionet më të kërkuara në tre rajone dhe kamerierët dhe mjekët në dy nga katër rajonet, theksojnë analistët e EIZ-it.

Online Vacancy Index (OVI), është një indeks mujor i vendeve të lira të punës online, i zhvilluar në Institutin e Ekonomisë dhe qëllimi i tij është të jep informacion në kohë për gjendjen aktuale të kërkesës për punë.

Ky indeks krijohet thjesht duke numëruar numrin e reklamave të reja unike, afatet e aplikimit të të cilave mbarojnë në muajin për të cilin është llogaritur indeksi.

Video nga Paradoks

Kirurgu plastik komenton ndërhyrjet estetike te politikanët – ka një rekomandim për Kurtin: “Vetulla i është leshu poshtë, duhet ta bëjë një ndërhyrje”

Klikoni KËTU për t’u bërë pjesë e kanalit zyrtar të Paparacit në Viber.

Subscribe në kanalin zyrtar të Paparacit - Kliko KËTU

Të fundit

TË TJERA

Qëndro i informuar

Për të mos ju ikur asnjë lajm, regjistrohu në Paparaci