Të fundit

Kurti në Vjenë flet për agresionin serb në Kosovë: Jam i vendosur për sigurinë e vendit

Në kryeqendrën e Austrisë, Kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti mori pjesë sonte në ceremoninë hapëse të edicionit jubilar të 20-të të Forumit Ekonomik të Vjenës.

Kurti foli për agresionin serb në veri të Kosovës, ku tha se sulmet e tilla janë kujtues të sfidave që po përballemi.

“Këto nuk janë vetëm sulme ndaj Kosovës, por edhe ndaj idealeve që ne i mbajmë – bashkëjetesës paqësore, demokracisë liberale dhe shtetit të së drejtës si thelbi i shtetit tonë të begatë. Si kryeministër i Kosovës, jam i vendosur në detyrën time për të mbrojtur sigurinë e vendit tonë, për të garantuar mirëqenien e çdo qytetari dhe për të krijuar një mjedis ku prosperiteti ekonomik mund të lulëzojë i papenguar nga frika dhe i disponueshëm për të gjithë”.

Në përmbyllje të fjalës së tij, Kryeministri Kurti shprehu falënderimin dhe mirënjohjen e tij për besimin, partneritetin dhe vlerësimin e Forumit Ekonomik të Vjenës.

​Fjala e plotë e Kryeminsitrit Kurti në gjuhën angleze:

Honorable Ambassador Kirtcheva,

Honorable Ambassador Jakovich,

Honorable Ambassador Marschik,

Dear Deputy Premier Minister Gabriel,

Dear Presidents Suver,

Dear esteemed colleagues and valued partners, business leaders,

Distinguished members of the Vienna Economic Forum,

I am humbled to stand before you in this gathering, united by a shared vision for our region’s prosperity. I extend my sincerest gratitude to the organizers of the Vienna Economic Forum for bringing us together and for the honor of being recognized as the “Partner of the Year 2023.”

The warm and encouraging feedback from our last meeting in Kosova and the Vienna Economic Forum which was held in Prishtina in May this year, continues to resonate with us, affirming our conviction that dialogue and partnership are the keystones for the region’s common future.

In times like these, when the world’s view is filled with scenes of conflict, the essence of our gathering becomes even more important. It underscores the imperative for us to stand together, speak together, and work together. The economic forum’s role becomes not only a catalyst for economic development, but also a sanctuary for peace, and a forum for building resilience against the tremors that shake our world.

In our corner of Europe, in the Western Balkans, we are acutely aware of how the echoes of conflict impinge upon our people’s lives and aspirations. The recent terrorist acts on our country, which cruelly claimed the life of a dedicated police officer, are stark reminders of the challenges we face. These are not just attacks on Kosova but on the very ideals we hold dear—peaceful coexistence, liberal democracy, and rule of law as the very essence of our prosperous state.  As Kosova’s Prime Minister, I am resolute in my duty to safeguard our country’s security, to ensure the wellbeing of every citizen, and to create an environment where economic prosperity can flourish unimpeded by fear and available to everyone.

We stand committed to enhancing security measures, not only within the borders of our Republic but as an active proponent of regional peace and security.

Our meeting here is not merely an annual tradition; it is a reaffirmation of our common agenda in the face of adversity. Our future is intertwined with the well-being of each country represented in this room, of our European continent and European Union as our destiny that we embrace, with every community we pledge to serve, and with the collective spirit that this forum embodies.

Thank you for your trust, your partnership, and your recognition.

I am profoundly grateful.

Video nga Paradoks

Intervistë ekskluzive: Valdet Zekaj rrëfen në detaje ngjarjen e Kumanovës

Klikoni KËTU për t’u bërë pjesë e kanalit zyrtar të Paparacit në Viber.

Subscribe në kanalin zyrtar të Paparacit - Kliko KËTU

Të fundit

TË TJERA

Qëndro i informuar

Për të mos ju ikur asnjë lajm, regjistrohu në Paparaci