Të fundit

​FMN përfundon rishikimet e para të Kosovës Stand-by, 38. 4 milionë euro mbështetje

Bordi Ekzekutiv i FMN-së përfundoi dje rishikimet e para të Kosovës Marrëveshja Stand-By (SBA) dhe Marrëveshja e Resilience and Sustainability Facility (RSF), duke vënë në dispozicion 20,031 milionë SDR (rreth 24,8 milionë euro) dhe 30,976 milionë SDR (rreth 38.4 milionë €) mbështetje buxhetore.

“Autoritetet po bëjnë përparim shumë të mirë në zbatimin e agjendës së tyre të politikave sipas marrëveshjet e mbështetura nga Fondi. SBA vazhdon të ofrojë një ankorë kyçe të politikave, dhe RSF vazhdon të mbështesë përpjekjet e Kosovës për zbutjen dhe përshtatjen e ndryshimeve klimatike duke përfshirë katalizimin e financimit shtesë për klimën. Uashington, DC: Bordi Ekzekutiv i Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN) përfundoi sot rishikimet e para të Marrëveshjes Stand-By 24-mujore të Kosovës (SBA) dhe të Resilience dhe Marrëveshja e Lehtësimit të Qëndrueshmërisë (RSF). Përfundimi i këtyre rishikimeve vë në dispozicion 20,031 milion SDR (rreth 24,8 milion €) nën SBA dhe 30,976 milion SDR (rreth 38,4 € milionë) sipas marrëveshjes RSF”, thuhet në komunikatë.

Pas diskutimit të Bordit Ekzekutiv, Okamura, zëvendës Drejtor Menaxhues dhe Ushtruesi i detyrës së Kryesuesit të Bordit, lëshoi deklaratën e mëposhtme: Autoritetet e Kosovës kanë bërë përparim të dukshëm në zbatimin e tyre axhendën e reformës ekonomike. Rritja ka qenë e fortë pavarësisht nga erërat e kundërta globale dhe rajonale dhe tensionet gjeopolitike. Inflacioni është në një prirje të fortë rënëse. Performanca e programit nën si Marrëveshja Stand-By (SBA) dhe Lehtësia e Qëndrueshmërisë dhe Qëndrueshmërisë (RSF) ka qenë i fortë.

“Objektivat fiskalë për qershorin dhe shtatorin 2023 nën SBA u arritën në mënyrë komode dhe të gjitha standardet strukturore janë zbatuar. Buxheti i vitit 2024 është në përputhje me programin objektivat dhe me kornizën fiskale të bazuar në rregulla të Kosovës. Reformat e zbatuara në kontekst të SBA-së kanë synuar të bëjnë sistemin tatimor më të drejtë, të rrisin pajtueshmërinë tatimore, përmirësimin e vlerësimit të rrezikut fiskal, dhe forcimin e menaxhimit të investimeve publike, fiskale transparencë dhe llogaridhënie. Emërimi i guvernatorit të ri të bankës qendrore në gusht ka sjellë rinovim vrull për zbatimin e reformës. Një ligj i ri për sektorin bankar pritet t’i dërgohet. Në përfundim të diskutimit, Drejtori Menaxhues, si Kryetar i Bordit, përmbledh pikëpamjet e Drejtorëve Ekzekutiv, dhe kjo përmbledhje u transmetohet autoriteteve të vendit”, thuhet në komunikatën e FMN-së.

Video nga Paradoks

Intervistë ekskluzive: Valdet Zekaj rrëfen në detaje ngjarjen e Kumanovës

Klikoni KËTU për t’u bërë pjesë e kanalit zyrtar të Paparacit në Viber.

Subscribe në kanalin zyrtar të Paparacit - Kliko KËTU

Të fundit

TË TJERA

Qëndro i informuar

Për të mos ju ikur asnjë lajm, regjistrohu në Paparaci