Të fundit

Kontrolli i Qeverisë mbi Gjyqësorin: Emërimet në poste fitimprurëse, si metodë shpërblimi dhe ndikimi

Në një tendencë shqetësuese që cenon shenjtërinë e sistemit gjyqësor në Kosovë, po rriten shqetësimet se qeveria po përpiqet të ushtrojë ndikim mbi gjyqësorin. Ky ndikim nuk ushtrohet përmes ndërhyrjes direkte, por përmes mekanizmit të hollësishëm të ofrimit të emërimeve fitimprurëse për gjyqtarët në pozicione kyçe.

Integriteti dhe pavarësia e gjyqësorit janë themelet e një demokracie funksionale. Megjithatë, në Kosovë, këto parime themelore po kërcënohen nga strategjia e dukshme e qeverisë për të ndikuar në vendimet gjyqësore përmes ofrimit të pozicioneve prestigjioze për gjyqtarët. Kjo strategji, e menduar në mënyrë perfide, paraqet një kërcënim të rëndësishëm për paanshmërinë e gjyqësorit.

Kritikët argumentojnë se këto emërime mund të shihen si shpërblim për vendimet në favor të qeverisë, duke kompromentuar kështu paanshmërinë e gjyqtarit.

Kjo praktikë e “favorizimit gjyqësor” më së hapuri është vërejtur në Gjykatën Komerciale por nuk është e kufizuar vetëm aty. Raste të tjera në sistemin gjyqësor të Kosovës sugjerojnë një model ku gjyqtarët që vendosin në favor të interesave qeveritare më pas shpërblehen me avancime në karrierë. Këto praktika, edhe pse jo hapur detyruese, efektivisht ndikojnë në vendimet gjyqësore, duke zbehur kështu besimin e publikut në sistemin ligjor.

Paparaci është duke bërë një hulumtim të lidhshmërisë së këtyre emërimeve, dhe vendimeve që ata gjyqtarë marrin në raste ku palë është pushteti dhe së shpejti do t’i publikojë ato të gjetura.

Video nga Paradoks

"Prej jashti s'keni pa": Fisnik Ismaili flet për Shpend Ahmetin e Përparim Ramën - "Goditjet i kanë ardhë nga VV"

Klikoni KËTU për t’u bërë pjesë e kanalit zyrtar të Paparacit në Viber.

Subscribe në kanalin zyrtar të Paparacit - Kliko KËTU

Të fundit

TË TJERA

Qëndro i informuar

Për të mos ju ikur asnjë lajm, regjistrohu në Paparaci