Të fundit

​Auditori gjen parregullsi në projektet e tri stadiumeve, Çeku: Kemi marrë masat e duhura

Probleme me shpronësimin, vonesa në zbatimin e punëve si dhe plotësimin e kushteve kontraktuale janë disa nga të gjeturat e raportit të Zyrës së Auditorit për stadiumin “Adem Jashari në Mitrovicë”, atë të Gjilanit si dhe të Gjakovës.

Anëtarja e komisionit për mbikëqyrjen e financave Mirlinda Tishukaj-Sadiku duke dhënë detaje nga të gjeturat e këtij raporti ka thënë se për stadiumin “Adem Jashari” problemi kryesor ka qenë shpronësimi.

“Ministria e Kulturës, RInisë dhe Sportit nuk kishte qenë në dijeni që stadiumi olimpik ‘Adem Jashari’ në Mitrovicë nuk kishte një titullar të vetëm të pronës, për këtë arsye, stadiumi ishte ndërtuar në disa prona të cilat kryesisht i përkisnin kompanive në kuadër të ndërmarrjes ‘Trepça’. Po ashtu, Minsitria e Kulturës nuk ka aplikuar ende për leje ndërtimore sepse nuk i plotëson kriteret për t’u pajisur me një leje të tillë”, ka thënë Tishuka-Sadiku.

Parregullsi me pronën auditori ka gjetur edhe tek stadiumi i qytetit të Gjilanit, ndërsa vonesa të shumta dhe mos realizim të kontratave janë gjetjet sa i përket stadiumit të qytetit në Gjakovë.

Ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Hajrulla Çeku ka thënë se kanë shkëputur kontrata e operatorëve për shkak se nuk i kishin kryer punimet sipas kontratave të lidhura dhe kanë nisur procedurë të re të prokurimit.

“Po e fillojmë më stadiumin e Gjilanit ku shkëputja e kontratës me operatorin që ka qenë duke i kryer punimet në koordinim me Komunën e Gjilanit është bërë para se të publikohet raporti i Zyrës Kombëtare të Auditimit…Për fat të keq, në këtë stadium ndonëse kishte kontratë për zbatimin e punimeve nuk kishte një projekt zbatues final për kategorinë 4 të këtij stadiumi…Në bashkëpunim me Ministrinë e Financave e kemi ndarë tashmë buxhetin e nevojshëm që është rreth 15 milionë uro në kornizën afatmesme të shpenzimeve…Kur jemi tek stadiumi i Gjakovës kemi insistuar shumë që operatori që e ka kontratën për ndërtimin e një pjese të stadiumit…që ajo kontratë të zbatohet por operatori ka qenë i papërgjegjshëm. Përkundër insistimeve tona, sigurimit të buxhetit…Në buxhetin e Ministrisë së Sportit në KASH janë rreth katër milionë euro të dedikuara për përfundimin e punimeve në stadiumin e Gjakovës”, ka thënë Çeku.

Ndërsa për stadiumin “Adem Jashari”, Çeku theksoi se tashmë janë kaluar të gjitha pengesat dhe se janë ndar rreth 13 milionë euro për renovimin e tij.

“Rasti më i komplikuar, stadiumi ‘Adem Jashari’ në Mitrovicë, në prill të vitit 2022 inspektorati i ndërpret punimet se[se konstaton që ajo kontratë me një operator për renovimin e tërësishëm të atij stadiumi pa i siguruar disa kushte paraprake siç janë shpronësimet, kushtet ndërtimore, leja ndërtimore, dhe ndërkohë e kemi zbuluar se as shpenzimet e komunalive, rrymë dhe ujë nuk janë ë paguar për vite të tëra…Buxheti është i siguruar për të gjitha stadiume, duke përfshirë edhe ‘Adem Jasharin’. Tashmë jemi në vlerat 12.5 deri 13 milionë për ‘Adem Jasharin’”, ka thënë Çeku.

I pari i MKRS-së ka theksuar se kjo ministri është e gatshme të paguajë para shtesë për operatorët që kryejnë punët me kohë dhe kanë nevojë për buxhet shtesë për shkak të punimeve që mund të nevojiten.

Video nga Paradoks

"Po m'thojnë mos kno se po knon keq": Ramush Haradinaj ia jep këngës live - e fton Mirandën në duet

Klikoni KËTU për t’u bërë pjesë e kanalit zyrtar të Paparacit në Viber.

Subscribe në kanalin zyrtar të Paparacit - Kliko KËTU

Të fundit

TË TJERA

Qëndro i informuar

Për të mos ju ikur asnjë lajm, regjistrohu në Paparaci