Të fundit

Importet e Kosovës nga vendet e CEFTA-a në dhjetor në vlerë prej 69,1 milionë euro

Gjatë muajit dhjetor të vitit 2023, tregtia mes Kosovës dhe vendeve të CEFTA-s (Marrëveshja e Tregtisë së Lirë të Evropës Qendrore) u shënua me një rënie të qarkullimit të mallrave; megjithatë, shkëmbimi ka ruajtur ende një masë të konsiderueshme me vlera që kapin dhjetëra miliona euro.

Ndërsa shkëmbimi tregtar ka pësuar një ulje, Shqipëria vazhdon të qëndrojë si partneri tregtar numër një i Kosovës për muajin e fundit të vitit.

Importet e Kosovës nga shtetet CEFTA në dhjetor arritën një vlerë prej 69,1 milionë euro, duke zënë 12,7 për qind të totalit të importeve.

Kjo shumë përbën një ulje prej 25,5 për qind krahasuar me periudhën e njëjtë në vitin e kaluar. Në të dhënat e importit, Shqipëria zë vendin e parë me një pjesë prej 5.4 për qind, e ndjekur nga Maqedonia e Veriut me 4,4 për qind dhe Serbia me 1,8 për qind.

Një tkurrje prej 5.9 për qind u vërejt edhe në eksportet e Kosovës drejt vendeve CEFTA, ku shuma e të ardhurave nga shitja e mallrave arriti në 28 milionë euro, ose 42,7 për qind e të gjitha eksporteve.

Shqipëria mbetet edhe në eksport lideri kryesor, duke marrë pjesë me 18,3 për qind, e ndjekur nga Maqedonia e Veriut me 12,5 për qind, Serbia me 5,8 për qind dhe Mali i Zi me 4,9 për qind.

Sa i përket vëllimit total të tregtisë së jashtme të Kosovës për muajin dhjetor, importet shënuan një ngritje në 543.1 milionë euro, që paraqet një rritje prej 4.1 për qind.

Eksportet, nga ana tjetër, panë një rënie prej 9.3 për qind, me një vlerë totale prej 65.4 milionë euro, në krahasim me tregtinë e vitit të mëparshëm në të njëjtin muaj.

Nga të dhënat e Agjencisë së Statistikave të Kosovës (ASK) bëhet e qartë se deficitit tregtar i Kosovës ka shënuar një rritje prej 6,3 për qind në dhjetorin e vitit 2023, në krahasim me të njëjtin muaj të vitit të kaluar, duke arritur në vlerën prej 477,7 milionë euro, nga 449,5 milionë euro që ishte një vit më parë. Ky rritje e deficitit tregon një kthjelltësi më të madhe të importeve në raport me eksportet e vendit.

Me gjithë këtë, eksportet për muajin dhjetor arritën të mbulojnë 12,0 për qind të importeve, ku Kosova ka treguar një profil eksportues të diversifikuar. Sipas ASK-së, mallrat që u eksportuan më së shumti përfshijnë metale bazë dhe artikuj të përpunuar prej tyre, duke zënë 21,0 për qind të eksporteve totale.

Ndër të tjera, artikujt e prodhuar të ndryshëm mbajnë një peshë prej 18,5 për qind, plastika dhe goma mbuluan 13,9 për qind, ndërsa ushqimet e përgatitura, pijet dhe duhani përbëjnë 13,4 për qind të vlerës totale të eksportuar.

Sa i përket importeve, produktet minerale prijnë me 13,6 për qind, të ndjekura nga ushqimet e përgatitura, pijet dhe duhani me 13,1 për qind.

Mjetet e transportit zënë 12,1 për qind të importeve, ndërsa makineria dhe pajisjet mekanike dhe elektrike mbulojnë 11,5 për qind. Në mesin e mallrave të tjera të importuara, metale bazë dhe artikujt e tyre përbëjnë 8,8 për qind të totalit.

Ky bilanc tregon një tendencë të vazhdueshme të varësisë së Kosovës nga importet, ndërkohë që vendi vazhdon të punojë për të forcuar kapacitetet e tij eksportuese dhe të diversifikojë ekonominë e tij për të arritur një ekuilibër më të favorshëm tregtar.

Video nga Paradoks

Dëshmia e Tomë Dodajt: Naim Murseli bleu armë, shtiu me një plumb për ta testuar para krimit

Klikoni KËTU për t’u bërë pjesë e kanalit zyrtar të Paparacit në Viber.

Subscribe në kanalin zyrtar të Paparacit - Kliko KËTU

Të fundit

TË TJERA

Qëndro i informuar

Për të mos ju ikur asnjë lajm, regjistrohu në Paparaci